Ez most nem az igazi Tommy...

2008.04.13. 18:07

 Most ezt nagyon nem találták el... Ez volt az első gondolatom az Elah völgyében című filmről. Nem mondhatni, hogy végig unatkoztam alatta de jópárszor rákukkantottam az időre: "Mennyi van még hátra?"
 Rendezőnk, forgatókönyvírónk és producerünk egyben, Paul Haggis (Casino Royale, Millió dolláros bébi, Ütközések) több nagy és jól sikerült alkotásban vállalt oroszlánrészt de úgy tűnik, hogy nem kéne mindent a nyakába venni!
Ott van még nekünk Charlize Theron, aki ha megjelenik csak úgy csillog a vásznon de itt semmi különleges, semmi új. Ha nem tudnám, hogy ő is szerepel, meglehet, fel sem ismertem volna.
Végül pedig a jó öreg Tommy Lee Jones. Nem kis csalódás ez a Nem vénnek való vidék mellék -főszerep után. Hiába láthattuk éles eszét (Eltűntek) és legendás nyugalmát csillogtatva eddig, most egy 'átlagos' leszerelt katona szerepében nyújt nyugdíjas szerepet.



 Mike Deerfield Irakból tér vissza és nyomtalanul eltűnik. Apja, Hank ekkor kapja a telefont és úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi az ügyet. A nyomozás során jutunk előre a cselekményben, miközben videókat láthatunk a fia iraki napjairól. A nyomozásba bekapcsolódik Emily Sanders is, akit felettesei folyamatosan kisebb ügyekkel foglalkoztatnak. Megelégelve ezt, egyre jobban kezdi érdekelni a téma az eltűnt fiúval kapcsolatban. A rutin és a fiatal motiváltság együttesen próbálják felgöngyölíteni ezt az ügyet (amely nem is annyira szövevényes, mint ahogyan azt próbálják beállítani).
 A filmnek egyébként elég dokumentum jellege van. Nem is az a fontos, hogy mi történt a fiúval, hanem az, hogy milyen a helyzet Irakban és mit gondolnak azok a katonák, akik hazatérnek onnan.



 Sajnos hiába várunk nagy mondanivalót és nagy thriller izgalmakat. A cselekmény lassan csordogál és szűk két óra múlva megmutatják nekünk a 'nagy' felfedezést, vagyis, hogy mi történt és miért.
 Most, hogy már eléggé leírtam a filmet (amiért még lehet, hogy kapni fogok...) nézzünk valami pozitívumot is: ha az volt a cél, hogy megtudhassuk mi történik Irakban, mi zajlik a katonák fejében és mit élnek át ott, akkor sikerült elérni. Lehet, hogy nem is magával a filmmel van a baj, hanem azokkal a színészekkel és a rendezővel, akikkel szemben talán túl nagy elvárással indultunk a filmnek. Viszont, ha Tommy Lee tartja a minden máodik filmje ütős sémát, akkor a következő No Country-szintű lesz... legalábbis reméljük. Így viszont csak 6/10p.

A bejegyzés trackback címe:

https://openmuvi.blog.hu/api/trackback/id/tr50423921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása