November 6-án valóra válhatott (volna) a Max Payne rajongók álma, ugyanis ekkor jelent meg a mozikban a számítógépes-adaptáció, Mark Wahlberg főszereplésével. A Matrix-filmekben láthaBullet Time-ra hajazó játéktól felvértezve indulhattak ismét egy Egyszemélyes háborúra.

 

Megmondom őszintén, nagy érdeklődéssel vártam John Moore új alkotását és nem kis elvárásokkal indultam neki, tekintve, hogy végigjátszottam azt a computer-játékot, amelyből maga a film is készült. Nem mondanám, hogy nagy rajongója voltam de simán megérte ezzel elütni az unalmas nyári napokat. Lássuk csak honnan is indult:

 A Max Payne egy külső nézetes videojáték, amelyet a Remedy Entertainment fejlesztett ki. Később a Rockstar Games készítette konzolokra. Jómagam PC-n jutottam hozzá és viszonylag hamar végig is játszottam. Ennek okai a rövid történet és a nagyon is jól sikerült grafika, amelyhez izgalmas játékélmény párosult (gondolok itt a lassításokra, amelyet a Matrix után először alkalmaztak játékban). Aki valamilyen formában találkozott vele, az tudhatja miről is beszélek. Ami azonban megkülönböztette a többi lövöldözős-gyilkolós játékoktól, az a lassítás volt. Emlékszem mindig a torkomban dobogó szívvel ugráltam ki a falak mögül, vagy le a lépcsőn, lecsapva a következő áldozatra.

Na erre a hangulatra és élményre a néző nem számíthat a filmben!

 A stábban találjuk először is rendezőnket John Mooret (A Főnix útja, Ómen). Előző filmjeit közel sem lehetne sikeresnek nevezni és most sem találta el igazán a hangulatot. A forgatókönyvet Beau Thorne és Shawn Ryan írta, akiknek ugyancsak nem sikerült kiugrót alkotniuk.

 A szereplők között ott van Mark Wahlberg (A tégla, Az olasz meló, Orvlövész), mint Max Payne megtestesítője. Őt nem lehet (és nem is kell) bántani a film kapcsán. Egyszerűen csak eljátszotta azt, amit rábíztak. Voltak már kiemelkedő szerepei, sajnos ez nem tartozott ide (de itt magával a karakterrel volt a baj). Mila Kunis kapta Mona Sax szerepét, akit a Max Payne 2: The Fall of Max Payneben megismerhettünk, mint Max segítőjét. A filmben valamivel kevesebb szerep jutott rá de az utolsó zúzásnál már ő is ott van. Feltűnik még a filmben Chris O’Donnell (aki nekem Robinként ragadt meg, mint Batman társa) és Nelly Furtado(!) is.

 Történetünk alapjában alkalmazkodik a játékban már megismerthez: ott van Max Payne, a nyomozó, akinek családját megölték. Ezután a játékos, mint Max megkeresheti a tetteseket, és a végén leszámol vele. Ezt persze rá lehet húzni a filmre is, bár itt vannak új dolgok is.

A filmben is halott már főhősünk családja és őt csak a bosszú élteti. 3 éve nyomoz a tettesek után, de eddig csak vakvágányra terelődött a nyomozás. Barátja és volt társa azonban rájön egy dologra, amely később elindítja a kegyetlen pusztítást és a féktelen akciót, ami sajnos csak az utolsó 30 percre jutott.

Azelőtt nem is találkozhatunk lassítással, igazából komoly akció sincs benne. Olyan hangulatot teremtettek a noir-os, Sin City-s beütéssel, amelyből sokkal többet lehetett volna kihozni. Így viszont a film kétharmada csak a nyomozásról és a régi emlékekről szól, amely kellemes altató lenne esténként lefekvés előtt de a nézők nem ezért ültek be a moziba.

  Sajnos ki kell ábrándítanom azokat, akik arra a hangulatra számítottak, amelyet már megismerhettek játék közben. Pedig jól eltalálták a sötét hangulatot, amely Max lelki világát és gondolkodását is jellemzi. Történetünk nagy részében zuhog az eső, vagy esik a hó (sőt főhősünk még a jeges vízben is megmártózik), amelyet meg-megszakít a régi, meleg családi kép. ’Szakavatatlan’ szemek akár a Constantine- A démonvadász folytatására is gondolhattak, amikor a felszálló fekete démonokat megpillantották. Ezek viszont csak azon drog képzeletbeli szüleményei, amely hatására Max családjának is meg kellett halnia.

 Konklúzióként levonható tehát, hogy egy nagy lehetőséget szalasztottak el a May Payne elkészítésével, ugyanis sokkal nagyobb filmet lehetett volna készíteni, ha nem a drogozós-elmélkedős-nyomozós vonalon haladnak, hanem egy látványos és végig akciódús történetben gondolkodtak volna. 6/10p.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://openmuvi.blog.hu/api/trackback/id/tr91778295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.30. 15:00:14

Csak a képi világ volt az, ami valamennyire megmentette ezt a filmet. A szereplők jönnek-mennek, néha hülyeséget csinálnak, akció alig akadt, egyszerűen sok marhaságot hoztak össze ebben az alkotásban
süti beállítások módosítása