Kilencek (The Nines)

2008.03.21. 10:54

 Nem akarom agyonéltetni a filmet de ez a mű megéri a dicséretet mind a rendező, mind pedig a szereplők felé! A Kilencek írója John August, aki pl. a Charlie és a csokigyár és a Nagy hal forgatókönyvét is szerezte. Ez a film azonban egy teljesen külön világot teremt a filmes műfajban. A szereplők között talájuk Ryan Reynolds-ot, aki szerepelt a Csak barátok (ami véleményem szerint egyik legjobban sikerült vígjátéka) és a Mindenképpen, talán című moziban. Hozzászokhattunk a "gyagyás" szerepeihez bár az Élet iskolájában már ez kicsit változik, ebben a filmben pedig teljesen komoly és érett színész benyomását kelti. A másik két mellék-főszereplő, Hope Davis (Az időjós) és Melissa McCarthy (Szívek szállodája) is eszméletlen nagyot alakít. Nem akarok poéngyilkos lenni de ez a szöveg az lesz, szal aki még nem látta az utána vacsingolja!!!


 
 A  film alapvetően három történetre oszlik: A rab (The Prisoner),  Valóságshow (Reality Television) és a  Tudás (Knowing). A három rész összekapcsolása adja meg a film lényegét de ne szaladjunk ennyire előre!
 A három rövid film  első részében főhősünket egy színész bőrébe bújva találjuk, aki teljesen össze van zavarodva és egy kis crack (egy fekete örömlánnyal) után a börtönben, majd háziőrizetben köt ki. Itt találkozik Margarettel (Melissa), aki a sígítségére siet (bár később kiderül, hogy ő az aki miatt még mindig a földön dekkol). A másik személy, aki ugyancsak segíteni akar a kijutásban Sarah lesz (Hope). Róla még mit sem sejthet a rabunk Gary (Ryan).
Az első rész lájtos zenékkel és érdekesen misztikus jelenetekkel tarkítva próbálja bevezetni a nézőt a megoldáshoz vezető útra. A részek érdekessége továbbá, hogy mindenkinek más neve van blokkonként, ami nagyban elősegíti a bonyolult film még zűrzavarosabbá tételét, szóval ne adja fel senki, az utolsó tizenöt-húsz percben minden kitisztul (!2.-3. nézésre!).

 
 A második filmünkben egy valóságshow készítésébe és annak hátterébe csöppenünk bele. A főhősünk itt Gavin-ként van jelen (mint a sorozat kitalálója) és a munkáját ugyancsak a két hölgy (itt Susan és Melissa) segíti. Az előbbi menedzserkedik, míg az utóbbi a főszereplő. A bonyodalmat itt Melissa leváltása okozza, azaz hogy akit helyette találtak már szerepel egy másik filmben. Így Gavin két szék közül a földre esik és a sorozatnak is lőttek. Az utcán sétálva emberekent pillant meg számokkal a fejük fölött. Mindenki 7-es csak ő 9-es.
És ennek a résznek a végén jön az első igazi magyarázat (bár apróbb összefüggéseket eddig is lehet látni de ezek csak a film egészének megértésekor és végignézésekor leszenek érdekesek). A rész végén tehát (hogy tiszta legyen) Ryan és Melissa beszélgetnek. Melissa elmondja neki, hogy ő egy multidimenzionális lény, aki megteremtette a földet (némely népek vallásában nem Isten teremtette a földet) és ha Isten 10-es lenne, akkor ő "csak" 9-es. Azért van itt a földön, mert kiváncsi volt, hogy milyen is az a világ, amit termtett. Ez olyan, mint egy számítógépes játék, amelyben teljesen elveszik valaki (de ez majd a harmadik rész témája lesz). Tehát ő megteremtett egy világot, amiben játszik (ÉL) és van 3 segítője (Hope, a fekete örömlány, és a rendőr-filmesztéta, akik mellesleg mindhárom filmben jelene vannak), akik megpróbálják ráébreszteni, hogy ki is ő valőjában és mit is keres itt. Egy kis matek: 12-segítők, 10-Isten, 9-"Ryan", 8-koalák(telepetiusak), 7-átlagemberek. Ezután a "kis" (de a megértéshez elengedhetetlen) kitérő után csöppenünk bele a harmadik részbe.


 Itt Gabriel (Ryan), Mary (Melissa) és Noelle (Elle Fanning) egy boldog és harmonikus családot alkot, akik nem mellesleg eljátsszák a második rész Knowing című filmjét (persze erről ők nem tudnak). A végső felismerést a kocsi lerobbanása okozza. Ekkor Gabriel elmegy segítséget hívni és miközben térerőt keres telefonjával, láss csodát, a segítség megérkezik Sierra (Hope) személyében. A nő egy kis huzavona után "segítséget" nyújt, bár nem oylat, amilyet Gabriel álmodott. A nő elkezd neki az "ex-pasijáról" mesélni, aki agy gépbuzi volt és egy Gabriel által fejlesztett játékkal játszott nem törődve a külvilággal (napjainkban ez nem is lenne fura de ebben a filmben...). Szóval, akiről Sierra beszél az maga Gabriel/Gavin/Gary azaz Ryan. Ő az, aki "megtervezte" ezt a világot és játszik benne. Az a GHB, amit Sierra az italába tett és, ami a férjének hallucinációt és halált okozott, most Gabriel-t a felismeréshez vezeti el. Elmondják neki, hogy ki is ő, honnan jött és hogy feltétlenül vissza kell térnie.
Közben Melissa és a kis Noelle a videót nézve (amelyben benne van az összes jelenet, amit eddig láthattunk)szinte egyidőben jönnek rá ugyanerre. Gabriel visszatérése pedig egy kimondatlan búcsúhangulatot eredményez. Az igazi elköszönés másnap reggel következik be, amikor Gabriel elmondja, hogy már legalább 90 verziót próbált ki és vissza kell térnie, ahonnan jött. Eddig próbált megoldásokat keresni, hogy a világ ne omoljon össze, ha eltűnik innen. Most pedig, hogy megtalálta és rájött, hogy ki is ő, vissza kell mennie.
A búcsú annyira nem is mondható fájdalmasnak, inkább az a gondolat, hogy egyedül maradtunk és már nincs aki vigyázzon ránk. Ryan tehát visszatér Hope-pal ás a többiekkel, míg Melissa "kap" egy családot, akivel egy "7-es" életét élheti.
 A film olyan, mint három puzzle darabka, amelyek csak az összerakásuk után mutatják meg az igazi képet. Ezek a darabkák azonban csak az utolsó részben fognak összeállni de ekkor sem tisztán. A Kilencek olyan mint egy rejtvény, ahol a kérdés maga a válasz: Hogyan függ össze ez az egész? 10/10p.

A bejegyzés trackback címe:

https://openmuvi.blog.hu/api/trackback/id/tr3390575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása