Juno

2008.03.25. 12:32

 Filmünknek különösebb elvárás nélkül indultam neki és így mondhatni nem nehéz jónak titulálni egy filmet de ez tényleg egy jól sikerült alkotás lett.
Rendezőnk, Jason Reitman (Thank you for Smoking) olyan forgatókönyvből dolgozott (hála Diablo Codynak), amely megnyerte a BAFTA -és Oscar-díj legjobb eredeti forgatókönyv díját!!! Főhősnőnk pedig (Ellen Page) a Torinói Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díját zsebelhette be! Így gondolhatnánk, nem lehetett túl nehéz egy jó filmet összehozni.



 A főszereplő tehát Juno MacGuff (Ellen Page), akit a közönség láthatott már a Cukorfalat és A macska szellem című filmekben. Ő az, aki egy félresikerült éjszaka után Paulie Bleeker-rel, terhes lesz. A srác egyébként egy idióta benyomását kelti a Tic-Tac mániájával és az egész karaktere egy esetlen futóbuzi srácot formál meg. Nem kétséges tehát, hogy nem sok beleszólása van Juno döntéseibe. A döntés pedig a gyerek megtartása, majd adoptálása egy látszólag "tökéletes" párnak, Loringéknak (Jennifer Garner, Jason Bateman). Erre az elhatározásra az abortusz elvetése mellett dönt. Érdekesség, hogy a kérdés eldöntésére nem sok időt szántak a készítők, bár ez nem kicsit fontos döntés! (de ha ez a fiatalok döntéseinek súlytalanságát mutatják és szándékos elem volt, akkor minden elismerésem)
 A lány tehát biztos magában és el is mennek apjával Loringékhoz, hogy egyeztessenek az adoptálással kapcsolatban.



Loringék hihetetlenül boldogok, hogy pár hét alatt sikerült találniuk valakit a hirdetés feladása után és bár egyszer már próbálkoztak "ilyennel" (akkor sikertelenül), most mégis alig várják, hogy a csöppség a világra jöjjön.
 A találkozás után Juno közelebbi kapcsolatba kerül Mr. Loringgal (de nem úgy...), aki elmondja neki, hogy el akar válni a feleségétől. Junonak itt rendül meg minden bizalma a családban és felvetődik benne a kérdés, hogy ha egy ennyire boldognak és harmonikusnak tűnő pár sem tud együtt lenni, akkor kihez vihetné gyermekét, hogy ne úgy kelljen felnőnie, mint neki (hiszen az ő szülei is elváltak)?!
A Loring-pár elválik de Juno levelet küld Vanessának (Jenifer), hogy mégis neki adja a kicsit.
 Másnapra pedig rájön, hogy ő szerelmes Bleekerbe és kimegy (hova máshova?) a futópályára, hogy ezt közölje vele. A fiú pedig elmondja, hogy ő is szereti és minden tök hepi. Ez a szerelmi szál mondjuk kicsit hirtelen jött (hiszen eddig azt gondolhattuk, hogy csak egy egyéjszakás kalandról volt szó) és kicsit félresikerült is lett. De lehet-e csinálni amerikában filmet szerelmi szál nélkül??? Meg egyébként is, ha már Loringék elváltak, legalább ők jöjjenek össze...



 A végső lépés pedig a gyerek megszülése. Itt Juno nevelőanyja és barátnője van jelen. Igen, bármennyire is meglepő, az "apa" nincs! Ő éppen fut... Persze később ő is megjelenik és helyet cserélve az apával, aki ekkor a lánya mellett van, ő fekszik juno mellé. Ez mondjuk egy elég életszerű jelenet: a lány barátja (később esteleg férje) helyet cserél az apával és együtt hajóznak tovább az élet vizein.
Vanessa megnézi a gyereket, akit a MacGuff család soha többé nem fog látni. Itt találkozik Juno nevelőanyjával is, aki hál' Istennek levetkőzte a gonosz mostoha szerepét és úgy gondoskodott nevelt lányáról az egész történet során, mintha a saját unokája születne.
 A film érdekes problémát vet fel a mindennapi életből, amelynek megoldását mindneki saját maga dönti el. Ez csak az egyik út bemutatása de elég filmszerűen. Hiszen gondoljunk csak bele mit szólnának szüleink a terhesség hallatán (itt szinte természetesnek veszik) és mit élnénk át 16 évesen a suliban és az utcán ekkora pocakkal. Igaz is, 16 évesen amerikában adnak jogsit???
Az biztos, hogy ez nem egy átlagos film, amelyet a hangulatos zenék és a teljes erőszakmentesség teszik élvezetessé. Egy családnak mindenképpen jó mozimatiné hétvégére! 7/10p.

A bejegyzés trackback címe:

https://openmuvi.blog.hu/api/trackback/id/tr93395809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.25. 13:12:06

A tavalyi év egyik legjobbja, én ennek szurkoltam az Oszin.
süti beállítások módosítása