RocknRolla

2009.02.01. 11:29

  A mozilátogatók Spíler címen találkozhattak az angol fenegyerek, Guy Ritchie legújabb gengszterfilmjével, amely a várakozásnak megfelelően követte az eddig kitaposott nyomvonalat.

Guy Ritchie azon rendezők közé tartozik, aki egy igen sajátos képi világot alakított ki filmjeiben, amelyekből nem hiányozhatnak a kemény rockzenék sem. Így már-már szerzői filmekben is gondolkodhatunk, hiszen eddigi (sikeresebb) filmjeinek nemcsak rendezője és írója de a Spílernél és A Ravasznál már producere is volt egy személyben.

 Guy 1995-ben vonult be a filmiparba a The Hard Case című filmmel. Ezután jött az első komolyabb siker A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsővel 1998-ban. A különleges hangulat megjelenését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a BAFTA-díj jelölést kapott legjobb vágás kategóriában.

 Az igazi áttörést azonban a Blöff hozta, amelyben megint csak nem változtatott sajátos képi világán, és ezzel elnyerte a kritikus nézők elismerését is. A Blöff az a film lett, amelyet mindenki ismer és minden Guy Ritchie-k kultuszfilmje.

2002-ben még sikerült egy gyengének sem igazán mondható filmet forgatnia (ex)feleségével, Madonnával (Hullámhegy). Majd jött az ugyancsak gyengécske Revolver, mígnem 2008-ra moziba került a Spíler.

 Talán a válás hozta meg a sikert? Kritikus hangok ilyen kérdésekkel fordulhatnak a rajongók felé, azonban az már a film elején látszik, hogy ismét egy igen jó Guy-filmmel van/lesz dolgunk. Így felejtsük el Guyt és Madonnát, és koncentráljunk Guyra és a RocknRollára!


 Mint már említettem Ritchie úr a rendezője, a producere és a forgatókönyvírója is a filmnek. Ekkora szabadsággal talán csak azok a rendezők rendelkeztek, akik a múlt nagy sikereit el is érték (gondolok itt Alfred Hitchcockra vagy Stanley Kubrickra). A mi rendezőnknél azonban egészen más sémákon mozognak a filmek. Talán kevesebb művésziesség jelenik meg a filmjeiben, hacsak nem nevezhetjük ezt is művészetnek, modern-kori filmművészetnek. És miért ne tehetnénk, hiszen rajongók százezrei/milliói várják az újabb és újabb angol akció/gengszter/vigjáték filmeket Ritchie keze munkájából.

 A sémák itt is hasonlóak az eddig megismertekkel, azonban itt nem azokra kell gondolni, amelyek a legtöbb alkotást unalmassá teszik. Itt azokat említeném meg, amelyek a vágással kapcsolatosak, amelyek a zenével kapcsolatosak és amelyek a történettel kapcsolatosak. Nem valószínű, hogy itt jelölést fog kapni a vágás de az angol rock, amely végig zúz az egész filmen, és az összetett (olykor- olykor kibogozhatatlannak tűnő) cselekmény pótolni fog minket ezért.

 Még mielőtt a történetet nagyjából felvázolnám, említést tennék a színészekről is. Főszereplőkről igazán ezeknél a filmeknél sohasem beszélhetünk, így csak néhány fontosabb személyt említenék meg.

  Gerard Butlert ismerhetjük a 300-ból, a P.S. I Love You-ból, vagy a Nim szigetéből. Igazán érdekes figura, akinek tehetsége abban mutatkozik meg, hogy mindegy milyen szerep jut neki, a harcos fővezér, a hősszerelmes, vagy a bandavezér, minden szerepre egyformán alkalmas.

Thandie Newton számomra a Mission: Impossible 2-ből maradt meg, azonban az Ütközésekben BAFTA-díjat kapott legjobb női mellékszereplőként!

Toby Kebbell játssza a drogos Spíler szerepét, viszont akik igazából mindenkin túlnőnek a filmben az Mark Strong (Archie), és Tom Wilkinson (Lenny). Ők azok, akik a legnagyobb spílerek a városban és akik a legkeményebb fickókat is képesek megtörni.

 

 Nem szeretnék sok poént lelőni és igencsak hosszadalmas lenne az egész cselekményt leírni, így csak röviden:

 Van egy Wild Bunch nevű banda, akik tartoznak London egyik urának, Lennynek. Itt jön a képbe a csinos könyvelőnő Stella, és az orosz milliomos Jurij, aki építkezni akar a városban. Az egész történet eme négy csoport körül forog. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a pénz körbe-körbe fog forogni, úgy mint a festmény, amelynek igazán kiemelt szerepe van a történetben.

 Gyilkosságok, akciók, lövöldözések, drog, pénz, harc, és az évtized talán legnagyobb autólopása! Valahogy így lehetne jellemezni Guy Ritchie legújabb munkáját, amely felkerülhet a Guy-opusz legjobb alkotásai, a Blöff és A Ravasz… közé, és amely hivatott lesz a rajongói közönség kitágátására.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://openmuvi.blog.hu/api/trackback/id/tr76915719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása