Ez egy olyan film, amin senki nem fog unatkozni!!!
Nem árulok el sokat a 'bevezető' után, hogy ismét egy olyan sztorival van dolgunk, amely igazán zseniálissá sikerült. Ha belekukkantunk a szereplők névsorába máris az az ember érzése, hogy ez a film nagyot durran (és fog is)! Lássuk csak:
Joaquin Phoenix (Bobby) olyan szerepet kapott, amellyel nem lehet könnyű megbírkózni de ő megoldotta (végre egy alkotás, amelyben sikerült nagyot ütnie a Galdiátor gonosz császára után),
Eva Mendes, a hű barátnő, aki később mégis elhagyja őt. Eddig ő sem domborított túlságosan de ebben a filmben...,
Mark Wahlberg pedig a főszerepek után (Orvlövész, 4 tesó) most egy mellékszerepben kapott helyet és bár nem sokat láttuk a képernyőn (vagy ha ott is van lelövik) azért ő is megérdemel egy kis dicséretet,
végül pedig az apa, Robert Duvall, aki jópár szereppel a háta mögött alakítja a szomorú apát, a nagy múltú rendőrfőnököt és az elhunyt zsarut, akit mindenki a szívébe zárt.


 Lássuk hát mi sült ki ebből! A rendezőnk James Gray, aki a Bűn állomásai című muviban már forgatott Phoenix-szel és aki Cannes-ban, 2007-ben Arany Pálma jelölést kapott a filmért, továbbá ő a forgatókönyv írója is.
 Történetünk egy (majdnem teljes) zsarucsalád életéről szól. Az apa a rendőrfőnök, akit két fia is követett (de sajnos az egyik már elhunyt). A harmadik fiú a család fekete báránya, Bobby. Ő egy klubot működtet, ami egy orosz drogdíler tulajdona.
A bonyodalmat a klubtulajdonos unokaöccse okozza, akit Bobby bátyjáék akarnak elcsípni és így maga Bobby is belekerül a bajba.
 A film bemutatja az éjszakai élet nagymenőinek és a rendőröknek az ellentétét, míg egy másik szálon egy családi (és generációs) ellentétbe csöppenünk bele. Nagyon emlékeztet a drogdíler-téma az Amerikai gengszterhez (nem a történet, hanem a csempészés megoldásaihoz) és a Fegyvernepper című filmhez (amely Cage legutolsó valamirevaló filmje). De itt közel sem ilyen fejesek az emberkéink! Belemélyedve a műbe egy borzalmasan lehangoló világba kalauzolnak el, ahol maguk a zsaruk is csak bábok és egynémelyik jobban fél, mint egy civil ember. Legutóbb ilyen érzéseket bennem Richard Linklater-nek sikerült keltenie A Scanner Darkly-val! Egy olyan szintű tehetetlenség jelenik meg benne a 'gonosztevők' ellen, amely félelmet kelthet mindenkiben.
 A családi szál is igen érdekes lett. Az apa, aki minden fiát rendőrnek képzeli és a fiú, aki természetesen pont az ellenkezőjét. Sajnos a nagy békülés soha nem történik meg, mert az apa idő előtt meghal és így nem marad más, csak az életben maradt testvérek összetartása (persze az elején ez a kapcsolat sem felhőtlen).



 A 'kis' Bobby rendőrré avanzsálódik és bátyjával vállvetve küzdenek meg a drogdílerek ellen, akik megölték apjukat és rettegésben tartották mind a várost, mind pedig családjukat. A végén egy hihetetlenül izgalmas környezetbe jutunk. A bújócska egy nádasban játszódik, ahol egymást keresi a jó és a rossz (mindez óriási füstben). Persze a drogdíler meghal és a cinkosokat elkapják.
Mégsem mondhatnánk, hogy egy szokásos akciófilmet láttunk megint. Persze sokat jelent a hangulat is és én elég rossz passzban voltam de olyan nagy nyomás volt az egész film alatt, hogy utána órákig csak pislogtam. (Na majd 2x-ra meglátjuk) 8/10p.

A bejegyzés trackback címe:

https://openmuvi.blog.hu/api/trackback/id/tr32411302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.02. 19:04:10

Szerintem egy elég közepes kliséhalmaz ez a film. A színészek csak szenvednek, még a mindig remek Phoenix-nek sem hiszed el, hogy igaz lehet ami történik vele. Az akciójelenetek harmatgyengék, egyedül a film hangulata és Eva Mendes ami ütős. A finálé pedig...bah.

bazsa88 2008.05.03. 09:35:40

Engem is maga a hangulat ragadott meg (de az nagyon= ezért a pontok). Mindenkinek más a véleménye, hiszen ez nem egy port.hu, ahol a film reklámozása cél, hanem egy saját vélemény elmondása (személy szerint a Pathfinder sem egyes... :)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.03. 19:40:03

Még az a szerencse, hogy mindenkinek más, különben nagyon unatkoznánk :)

Hát igen, lehet, hogy kicsit szigorú voltam. Bár 3-nál semmiképp se több :D
süti beállítások módosítása